Når jeg får de bedste idéer, så er det altid i situationer, hvor jeg ikke har ordentlig tid til at skrive dem ned. Så gælder det om at holde fast i tanken, så man kan brygge videre på den senere. Når man så får sat sig ned, så er det ikke altid helt let at komme i gang, for hvis man kun har idéen til slutningen, hvor starter man så?
Svaret er egentlig meget simpelt. Man sætter sig ned og skriver, så snart inspirationen rammer. For at komme ekstra godt i gang, er der nogle ting, som man evt. kan forberede først. Det er i hvert fald sådan, at jeg bærer mig ad inden større projekter.
1. Hav en kop kaffe klar
Så kan du holde dig kørende. Det er røvsygt at gå død for energi midt i det hele og så smager det fantastisk. Kakao og te kan også anbefales!
2. Pictureboards
Før jeg begynder på længere projekter plejer jeg at gå på sider som pinterest eller weheartit. Hvorfor? For at lave en samling af billeder der inspirere mig eller sætter tankerne igang. Nogle af billederne kan hos mig fremtvinge idéer jeg ellers ikke ville have fået i forbindelse med skriveprojektet.
3. Playlister
Noget der kan holde mig kørende er musik. Ofte når jeg er i gang med en længere fortælling, så opretter jeg en playliste på spotify, der kan få mig i den rigtige stemning eller generelt musik der passer til. Det giver et lille skub til at gå i gang.
4. Outlines
For mange kan det være en hjælp at skitsere de grove træk i plottet, så man ikke glemmer noget og har overblik. Det er på den måde let at se, hvor mange kapitler man kan regne med at få og lige så let at bygge yderligere på. Nogle bryder sig ikke om, at have fastlagt plottet, men for mig er det en motivation at vide, hvor jeg er på vej hen. Så undgår man lettere løse tråde.
5. Personbeskrivelser
Skemaer. Hvor kedeligt det end lyder, så kan det være en stor hjælp at lave skemaer til dine hovedpersoner. Selvom det ikke er informationer der kommer til udtryk i historien, så giver det dig som forfatter en bedre forståelse for karakteren. Personligt kan jeg godt lide at have ting som forbier, etik og moral, familieforhold, øgenavne, hobby og fritid, uddannelse mm.
6. Et kladdedokument
Et kladdedokument er altid godt at have åbent. Det giver dig mulighed for at smide dialoger og scener ind, som du gerne vil have med, men endnu ikke er nået til. Hvis du har lavet en outline eller nogle personbeskrivelser, så kan det være rart at have det hele samlet et sted.
7. Målsætninger
Det er lettere at blive færdig når man har en deadline med sig selv. Hvis man bestræber sig på at skrive mindst et kapitel om ugen, så er man også mere tilbøjelig til at få det gjort. Dog handler det meget om viljestyrke, så det er måske en idé, at få nogen til at holde dig i ørene.
8. Det ukritiske øje
Det kedeligste ved at skrive er, når man efterfølgende skal rette. Derfor kan det for nogen være en god idé at skrive hele historien færdig før man begynder at redigere alt for meget i det. På den måde har man en færdig kladde at arbejde ud fra. Redigerer man undervejs kan man hurtigt miste gejsten. Fejl er menneskelige og kan altid rettes senere.
9. Notesbøger med på farten
Hvis ikke du føler for at have en reel notesbog med i tasken, så har de fleste mobiler efterhånden en installeret ved køb. Får du idéer imens du er ude, så skriv stikord her. Sådan kan du let vænne tilbage til tankesporet, når du får tid til det.
10. Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed
Selvfølgelig er lokationen i historien oftest meget central. Selv hvis det ikke er et specifikt sted, så har man altid en fornemmelse af miljøet. Dog er din egen beliggenhed også vigtig. Her må man gøre op med sig selv hvor og hvordan man skriver bedst og mest koncentreret. Er det i sofaen eller ved skrivebordet? Ude eller hjemme? Aften eller morgen? Det har noget at skulle have sagt i sidste ende.
Genialt opslag! Lige det jeg manglede ^^
LikeLike