Interview: Jacob Hedegaard Pedersen

I denne omgang har vi fat i en forfatter med mange års erfaring. Ingen anden end Jacob Hedegaard Pedersen selv har været så vidunderlig at medvirke! 

14330076_10154181539058141_7152057934638804455_nHvad har du skrevet?
Horror-Haiku (en haikudigtsamling på sms – smspress.dk, 2011)
Skrevet i Sneen (2015)
Horror:

  • Dyret – apokalypser, Hovedland, 1995
  • Gravskrifter, Hovedland, 1996
  • Flugten fra, Hovedland, 1998
  • Den Gamle Biograf, Hovedland, 2000
  • Høst, Hovedland, 2005

Fantasy:

 • Dværgene, Dværgenes Krønike 1, Hovedland, 2001
  • Gudesletten, Dværgenes Krønike 2, Hovedland, 2001
  • Heksen fra Morg, Dværgenes Krønike 3, Hovedland, 2002
  • Bjergenes Rødder, Dværgenes Krønike 4, Hovedland, 2003
  • Den Store Jordskælvskløft, Dværgenes Krønike 5, Hovedland, 2004
  • Genudgivelse af Dværgenes Krønike i to bind, DreamLitt, 2015
  • Nilrems Rejse, Hovedland, 2008

Hvem er du?
Jacobhedegaardpedersen.dk

Hvor kan man købe dine værker/dit værk?
 Haiku – På smspress.dk og via bibliotekerne
Skrevet i Sneen (2015) kan købes overalt.

Hvor finder du inspiration til dine digte?
Lige den samling var i en brandert

Hvilke midler benytter du for at fastholde læseren?
Jeg har forsøgt at lukke teksten, så læseren selv må være detektiven, der går på jagt i teksten efter personernes følelser, hensigter og meninger.


Hvilke gennemgående temaer beskæftiger du dig med?
Horror – det bliver nok også en enkeltforestilling
‘Skrevet i Sneen’ er første del af en trilogi om præsten Alexander og hans hustru, der bokser med at få livet til at fungere i forskellige arenaer. ‘SiS’ handler om ufrivillig barnløshed, anden del ‘Med Usynligt Blæk’ handler om parforholdet og den sidste del skal handle om sygdom, død og sorg.

Horroren blev oprindelig inspireret af tarot-kort, men i de endelige bøger kom de til at handle om et forrået samfund, hvor folk hellere æder hinanden end støtter og hjælper. Kronos æder sine børn, har nok været et gennemgående tema eller motto. Horrorsettingen blev en naturlig udløser for frustrationen over at være del af et ironiserende samfund, der mere forbrugte folk end elskede dem.

Fantasyen blev inspireret af et rollespil, som jeg spillede som ungt menneske med mine venner og brødre. Her blev universet skabt og personerne udviklede sig gennem spillet til de hovedpersoner, der er i Dværgenes Krønike.

Lige for tiden skriver jeg på en fortsættelse til Dværgenes Krønike, der henvender sig til et mere voksent publikum.

Hvad førte til at du blev udgivet og hvilke tanker ligger der bag?
Haiku – Jeg havde i forvejen et samarbejde med smspress.dk om novellen Roommate.
Skrevet i sneen –   Romanen bygger på personlige oplevelser, som min hustru og jeg har haft for at få børn – vi har to nu. Den er primært skrevet som et opgør med den periode i mit liv, og er blevet udgivet på forlaget DreamLitt, som jeg er medejer af.

En god ven fortalte mig, da jeg havde skrevet alle novellerne i Dyret, at jeg skulle sende dem til Gyldendal. På den tid havde Gyldendal netop meddelt, at de ikke ville udgive bøger med udpræget sex og vold (pga. det væsen, der havde været pga. L&Rs udgivelse af Brett Easton Ellis’ roman ‘American Psyco’), og da min novellesamling ikke rummede andet, var jeg sikker på et afslag. Og som han sagde, kan du ikke klare et afslag, skal du ikke være forfatter. Jeg kunne klare et afslag og blev ved med at sende Dyret rundt til forlag, indtil Hovedland bed på.

På Hovedland blev vi ret hurtigt enige om, at jeg skulle skrive alle fem planlagte bind i serien. Bøgerne ændrede dog karakter i processen, og kom mere til handle om byen Vesterbæk end de ting, jeg havde forestillet mig, da jeg gik i gang.

Hvilken forhindring er den største du møder når du skriver, og hvordan overkommer du den?
Lige omkring ‘SiS’ var den største hindring, at jeg havde svært ved at række ind i mig selv og trække det væsentlige, smerten og nærværet, ud og ned på papir.

Jeg er pissedoven og vil hellere se et færdigt værk end kæmpe med at skrive et. Det er sådan lidt problematisk. Fx har jeg lige nu brugt en halv time på at skrive til dig, i stedet for at skrive på min næste roman. Jeg prøver på alle måder at strukturere mig og give mig selv gulerødder, der skal få alt til at glide så let som muligt. Lige nu arbejder jeg med en model, der hedder, at jeg helst skal nå at skrive 1.000 ord om dagen – og ofte bliver jeg overrasket over, hvor hurtigt det går. Det gør det dog ikke lettere at komme i gang. Nuvel, det bedste er jo nok at være i kontakt med sit projekt hver dag. Om jeg så får skrevet hver dag er en anden sag.

Hvad er dit bedste råd til fremtidige forfattere indenfor din genre?

  Find på noget andet at spilde din tid på – i hvert fald, hvis du gør det for pengene. De fleste forfattere ville nok få en bedre timeløn, hvis de valgte at samle flasker.

Drop drømmen om at skrive på fuld tid. Hav et godt arbejde, gerne med en god uddannelse bag dig, der giver dig en bred ballast. Det giver dig både et økonomisk fundament; en fornuftig base at arbejde ud fra; evt. et vidensfelt, du brænder for og et dagligt menneskebad, hvor du møder andre mennesker, der kan stimulere dig, udfordre dig og give dig ny inspiration og energi.

Sørg for at have en redaktør, der har styr på sit shit. En god redaktør er guld værd. En god redaktør kendetegnes ved at have højere ambitioner på dine vegne end du selv har. En af de bedste redaktører, jeg har haft, høvlede mig igennem en af mine romaner 34 gange, før hun var tilfreds og vi kunne få den udgivet. Meget lærerigt og konstruktivt, og noget jeg har trukket på lige siden. En god redaktør er ikke kun en god læser, men én, der ved, hvordan en fortælling skal skrues sammen, hvad der fungerer og hvad der ikke gør, som kender målgruppen og ved, hvad de vil have etc. En god redaktør har styr på alt det, du ikke har, fordi man ikke kan have styr på alle dele af sin historie, så længe man sidder med hovedet nede i den. Der ser man kun det, der lige sker foran sig og selvom man ved, hvor historien skal bevæge sig hen, så skriver man oftest, hvis man er i flow, det som hjertet dikterer én – og det er næppe, hvad hovedet havde planlagt, i hvert fald ikke i ord til andet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: