Gendannelse af tabte dokumenter // Mac

Efter at være blevet udnævnt til min skoles go-to person, når man glemmer at gemme eller når ens word crasher, så har jeg valgt at skrive en guide til dette, så jeg ikke er nødt til at skrive en ny hver gang. Af samme grund har jeg valgt at dele den med jer, da der er mange programmer online, som tager penge for at gøre præcis det samme. Er der nogen spørgsmål, så spørg løs, og jeg vil prøve at hjælpe så meget som muligt.

Dette er en guide til hvordan man finder de dokumenter, der IKKE er blevet gemt af AutoRecovery.

1. Start med at finde hjælpeprogrammet Terminal, der allerede er på din Mac ved køb. Du kan søge efter dette med spotlight, hvis du har problemer med at finde denne.

2. Terminal åbner med et næsten blankt vindue, der fungerer præcis som et worddokument. Her er det blot computerens kode man roder med i stedet for afleveringer. Indsæt følgende kode i Terminal

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles YES

3.  Tryk herefter enter for at aktivere koden

4. Efter at have gjort dette så holder du Option/Alt knappen nede imens du højreklikker på Finder ikonet i din dock. Her vælger du så “Start igen” eller “Relaunch” hvis din computer er på engelsk.

5. Som koden beskriver, så vil alle skjulte filer nu være synlige på din Mac, hvilket kan gøre at der ligger mange forskellige ting rundt omkring, som du ikke kan genkende. Disse må du ikke slette eller lade dig irritere af, da de bliver skjult igen senere hen i processen. Det vi leder efter er computerens mappe med midlertidige filer. Denne hedder ofte Temporary eller blot -Tmp-.

6. Du går igen ind på hjælpeprogrammet Terminal, da dette gør mappen meget lettere at finde. Når du har åbnet Terminal så indsætter du blot følgende kode i programmet.

“open $TMPDIR”

7. Tryk enter for at aktivere koden. Denne vil åbne et vindue med den efterspurgte mappe i. Ofte vil der være en mappe i mappen med navnet “Temporaryitems” som du er nødt til at klikke dig ind på, for at nå den ønskede destination.

8. Inde i denne mappe vil din Word-fil befinde sig, også selvom Words eget AutoRecovery ikke kunne lokalisere den ønskede fil. Dog vil den have et andet format og et andet navn end det du har givet den. Et eksempel på et fil navn kan være “WordWorkfile D-57238.tmp” For at finde den korrekte fil, som du ønsker at gendanne, så er den letteste metode at kigge på ændringstidspunket og finde den fil, der passer til hvornår du mistede den oprindelige.

9. Når du har fundet denne, så er det meget vigtigt at du højreklikker på filen og vælger “åben med” og så benytter Mac’s indbyggede tekstbehandlings program “TextEdit” da .tmp filer ikke er kompatibel med Word. Nogle gange går bogstaver som æ, ø og å tabt undervejs.

10. Når du har fundet dit dokument og har gendannet det til den ønskede filtype, så går du igen ind i Terminal og indtaster nedenstående kode, for at skjule de filer som vi tidligere gjorde synlige. Når du har aktiveret koden ved at trykke enter, så kan du frit lukke Terminal.

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles NO

Har i spørgsmål eller brug for at få uddybet nogle af trinene, så skriv gerne en kommentar. Lad mig endelig høre om det er lykkedes for jer.

134 Replies to “Gendannelse af tabte dokumenter // Mac”

 1. Er der noget at gøre, hvis man er kommet til at klikke på “arkiver ikke” i et allerede eksisterende word dokument?

  Like

   1. Ved du om man kan se ændringer i et word-dokument. Det er fordi, jeg havde en dokument, hvor der allerede var skrevet noget på og så har jeg tilføjet lidt tekst men trykkede forkert da jeg skulle gemme det nye tekststykke😢

    Like

  1. Hvis du går ind under “gennemse” i words egen menu linje, så burde der være en mulighed der hedder “vis ændringer” såfremt det har været slået til. Ellers er mit bedste bud, at gemme den nye tekst i et andet dokument, og så ellers prøve at trykke “fortryd” så mange gange som det er muligt.

   Like

 2. Den vil ikke åbne min temperary mappe med din code… den siger “open: command not found” – kan du hjælpe mig ???

  Like

  1. Guiden er efterhånden nogle år gammel, og jeg kan derfor ikke garantere at en opdatering ikke har ændret på fremgangsmåden. Dog skal du være opmærksom på at det mindste mellemrum for meget ødelægger koden, så den skal være skrevet helt korrekt.

   Like

   1. Jeg kan desværre ikke få filerne fra skrivebordet til at gå væk igen. Har du en ide til, hvad problemet kunne være? 🙂

    Like

  1. Når du har tastet koden kan det være nødvendigt at genstarte finder, hvis ikke hele computeren for at de skjulte dokumenter forsvinder igen.

   Like

 3. Hej, tak for din hjælp! Hos mig åbner den mappen T, hvori der er tusind nye mapper. Når jeg så klikker på mappen Temporaryitems, er der intet i mappen. Jeg har klikket lidt rundt derinde, og alle steder, hvor jeg kan finde en mappe, der hedder Temporaryitems, er mappen tom.. Kender du til en forklaring på det..?

  Like

  1. Mappen bliver ofte tømt hvis computeren genstartes eller opdateres. I det tilfælde er der desværre ikke så meget at gøre, så vidt jeg ved.

   Like

 4. Hej. Jeg ved ikke om du kan hjælpe mig, men jeg har lavet to word dokumenter og gemt dem og derefter åbnet dem for at se om min tekst nu også var gemt, og det var den. Dagen efter da jeg går ind i dokumenterne er de begge TOMME! Ved du hvorfor dette er sket og hvad jeg kan gøre? Det er en mac jeg har.

  Like

  1. Det er muligt, men der er ingen garantier. Det kommer meget an på, hvordan computeren beslutter sig for at gemme og hvor længe det er siden.

   Like

 5. Hej, jeg kunne ikke finde noget inde i mappen, hvilket som du skriver er intet at gøre ved. Nu er problemet bare, at jeg ikke kan åbne nogen af mine word dokumenter på mit skrivebord… :O

  Like

 6. Jeg har et gammelt word-dokument der ikke kan åbnes. Jeg får bare beskeden
  “Word stødte på en fejl under forsøg på at åbne filen.
  Prøv følgende.
  * Kontrollér tilladelserne for dokumentet eller drevet.
  * Sørg for, at der er tilstrækkelig hukommelse og diskplads.
  * Åbn filen med konverteringsprogrammet til tekstgenoprettelse.
  (~$samen i biologi B.docx)”
  Hvordan i alverden får jeg den åbnet?

  Like

 7. jeg har i Rediger trykket KLIP på et langt tekststykke, som skal bruges senere.
  Og så lukkede jeg Mac air ned for natten – og idag er stykket forsvundet. Hvordan får jeg det frem igen?

  Like

  1. Udklipsholderen har ikke noget med dokumenter at gøre. Hvis du har haft computeren slukket, så kan den have slettet indholdet i udklipsholderen. Det ved jeg desværre ikke noget om 🙂

   Like

  1. Du kan enten kopiere teksten og indsætte i et dokument, eller også kan du vælge “gem som” og ændre filen og dens placering derigennem.

   Like

 8. Kan man gøre dette med en mappe med billeder fra skrivebordet. Jeg kom til at erstatte mappen med en tom mappe – og billederne er nu desværre væk. Vh.

  Like

 9. Hey. Jeg har gjort det, men nu er min lagringsplads fuld. Måske fordi den har lavet en masse skjulte dokumenter gennem det der terminal noget?:ii

  Like

 10. Jeg har fulgt dine instrukser til ende, og på min mac vises nu en masse dokumenter (i sløret tilstand) inde i min finder. Hvordan får jeg dem væk igen.

  Like

 11. Dette virkede: cmd + shift + punktum (altså at trykke på de 3 taster, på én gang, viser skjulte filer, og ved trykke på dem igen, skjules de. 🙂

  Like

 12. Hej!
  Min Mac gik ud og jeg havde et gendannet dokument åbent, som jeg ikke fik gemt. Nu er dokumentet væk. Ved du om der er noget at gøre for at finde dokumentet igen (altså et ugemt, gendannet dokument)? 🙂
  Mvh Katrine.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: