A Room of One’s Own af Virginia Woolf

51K5QCF5BXL._SX312_BO1204203200_

“A Room of One’s Own is an extended essay by Virginia Woolf. First published on 24 October 1929, the essay was based on a series of lectures she delivered at Newnham College and Girton College, two women’s colleges at Cambridge University in October 1928. While this extended essay in fact employs a fictional narrator and narrative to explore women both as writers of and characters in fiction, the manuscript for the delivery of the series of lectures, titled Women and Fiction, and hence the essay, are considered non-fiction. The essay is seen as a feminist text, and is noted in its argument for both a literal and figural space for women writers within a literary tradition dominated by patriarchy.”

A Room of One’s Own af Virginia Woolf er stadig den dag i dag relevant. Ikke blot for litteraturen, men for hele den måde vi opfatter forfattere og kvinder på. Den kendte forfatterinde er medstifter af Bloomsbury-gruppen og var sin egen hårdeste kritiker. Hun led af tilbagevendende depressioner, og endte med at tage sit eget liv i frygt for 2. verdenskrigs udbrud. Hun var en plaget sjæl, men ikke desto mindre genial og forudseende.

Hun er kendt for sine essays og det er bestemt ikke uden grund. A Room of One’s Own opstår som resultatet af en masse overvejelser omkring kvindens rolle i verdenshistorien. Woolf gør sig kløgtige observationer og stiller kyndige spørgsmål om, hvorfor det lige præcis er manden, som har præget videnskaben. Ikke fordi kvinder ikke kan, men fordi selv de klogeste kvinder aldrig var lige så troværdige, som de mest idiotiske mænd. Nogle kalder hende ekstremt feministisk. Andre kalder hende realistisk. Uanset hvad man mener, så gør hun sig vigtige tanker om sit køn, sin rolle i historien, og ikke mindst om, hvad det vil sige at være en god forfatter. Undervejs kommer Woolf med hårde sandheder og  komiske indslag, så selvom det bestemt er en tungere læseoplevelse, så keder man sig sjældent.

Dette essay er skrevet til enhver kvinde, forfatter, kunstner eller blot intellektuel sjæl, som ønsker at blive klogere på sig selv, på omverdenen og på sine kår.

Du kan købe værket her. (reklamelink)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: