Sådan opbygger du spænding

photo-1464639158083-31c7a68b35a5

En historie ville ikke være en historie uden et omdrejningspunkt. Der er nødt til at være et mål og en handling ellers ville det være kedeligt. Vi elsker alle sammen bøger, som man simpelthen ikke kan ligge fra sig, fordi det er så spændende eller uhyggeligt. En ting er at finde en konflikt. Noget helt andet er at sende gåsehud ned af ryggen på din læser. Dertil er der nogle ting man skal have i tankerne, inden man beslutter sig for at skrive en gyser eller en anden spændingsgenre.

 

De fire hovedelementer

Læser empati – Læseren er nødt til at have en tilknytning til din karakter, for at kunne leve sig ind i historien. Dette sker ofte af sig selv, hvis man har en god hovedperson, som læseren kan sætte sig ind i.

Læser bekymring – Nu hvor du har fået din læser til at holde af din karakter, så er det nødvendigt at læseren har en grund til at være bekymret. Hvad frygter din karakter? Er karakteren alene hjemme? Måske på ferie uden forældre for første gang? Der skal være et usikkert fundament, der får læseren til at føle sig utryg.

Forestående fare – Nu hvor læseren er godt engageret, så er det ved at være tid til at opbygge spændingen. Bekymringen skal gøres til en realitet. Er der en lyd i kælderen? En dødbringende udfordring? Bliver karakterens navn udtrukket til at deltage i Hunger Games? Mulighederne er mange, men det vigtige er at læseren kan mærke den forestående fare.

Eskalerende spænding – Det er ved dette trin at det hele går løs. Det er nu spillet går i gang eller øksemorderen jager din karakter igennem en giftig skov. Det handler om at opbygge spændingen til det punkt, hvor der ikke kan komme mere vand i ballonen og den sprænges under presset. Det er ved dette trin, at du skal tage din læser med storm.

 

Men hvordan får man denne spænding opbygget, tænker du så nok. Jo. Her er 5 muligheder du kunne prøve af eller kombinere på kryds og tværs. Vær kreativ!

Uforudsigelighed – Plottwists er et kendt virkemiddel, som mange gør brug af, men som kan være svært at mestre. Det er let at slå en karakter ihjel som alle alligevel hader, men der hvor det bliver virkelig hårrejsende er hvis du som forfatter tænker; hvad vil være det sidste de tror kommer til at ske? Har man set Game of Thrones, så er der ingen tvivl om, hvordan dette skal gøres. Lad det utænkelige ske, og tving din læser til at gispe i chok.

Korte sætninger – Dette er nok den letteste måde at opbygge spænding på. Korte sætninger tvinger din læser til at holde pauser og derved trække tiden ud. Det skal dog altid gøres med måde. Så spændende er det trods alt heller ikke at din karakter spiser et stykke kage. Derimod så kan man med succes trække tiden ud, når hovedpersonen skal undersøge hvad der larmede nede i kælderen eller hvad der kradsede på vinduet.

Dilemmaer – Pres din hovedperson til det yderste. Til det punkt, hvor karakteren ikke kan klare mere. Tving vedkommende til at vælge mellem sin bedsteven og sin kæreste. Gå til højre eller til venstre. Dilemmaer kan være af alle størrelser, og de garanterer spænding, da læseren afventer din karakters beslutning.

Kæmp mod tiden – En effektiv måde at skabe spænding på er at kæmpe imod tiden. At overleve indtil solen står op, så det er muligt at hente hjælp. En modstander vil slå din mor ihjel, hvis ikke du når at udføre en opgave inden midnat. Selv Askepot kæmper imod tiden, når magien tager af så snart klokken slår tolv.

Øg indsatsen – Bedst som læseren tror at der ikke kan komme mere på spil, så hæv indsatsen. Når din karakter og læser tror at det hele er overstået, så lad dem tage fejl. Lad dem blive snydt, såret og knus deres hjerte. Måske var det hele tiden modstanderens intension at hovedpersonen skulle handle som vedkommende gjorde?

 

Dette er generelle måder hvorpå man kan skabe spænding og uhygge. Det er op til dig selv at finde på en historie, som du kan gøre ekstra gyselig her i Oktober. Det er jo ikke Halloween for ingenting.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: