Interview: Katja Berger

Event & Wedding Photography by Just Weddings.

Hvad har du skrevet?
Jeg debuterede i september med fantasyromanen ”De 7 synder” som er en episk fantasyfortælling, der samtidig også er enkeltstående og derfor ikke efterfølges af flere bind. Den blev en flot succes, å næste år følger jeg op med urban fantasyfortællingen ”Fortællinger fra Døden” hvoraf første bind er navngivet ”Sjælehenteren”. Det er planlagt at bind 2 skal følge i 2018 og bind 3 i 2019.

Hvem er du?
Jeg hedder Katja og er født i København og opvokset i henholdsvis Hovedstaden og på Falster. Jeg er udlært boghandler og senere uddannet i marketing. I dag bor jeg atter i København, hvor jeg sideløbende med skriveriet arbejder med software og SEO optimering.

Jeg har altid haft en meget livlig fantasy, og fandt min kærlighed til det skrevne ord i folkeskolen, hvor en periode med mobning skilte mig markant fra de andre elever. Senere tog jeg pause fra bøgernes verden, inden jeg vendte tilbage som boghandler og genopdagede glæden ved både at læse og skrive.

Hvor kan man købe dine værker/dit værk?
De 7 synder er udkommet på forlaget DreamLitt og kan bestilles online og i alle landets boghandlere. Vejledende udsalgspris er 299,95.

Hvilke gennemgående temaer beskæftiger du dig med, og hvordan påvirker det din litteratur?
Min debutroman ”De 7 synder” (2016) udforsker både den måde, vi ser os selv på, men også hvordan vi behandler vores medmennesker og vores verden. ”De 7 Synder” er ikke kun en fantasyroman for unge, men også historien om at finde sig selv og leve med sine valg – Også de svære af dem. Mit forlag beskrev den meget flot som en ”udviklingsroman”, men det gælder ikke kun for min hovedperson, Kane, men i høj grad også mig selv. Jeg forandrede mig også støt under skrivningen, og den proces har jeg taget med videre til min næste bog ”Sjælehenteren” som kommer til – igen – at fokusere på hvordan vi behandler hinanden og vores verden, men i høj grad også om at se det hele mindre sort/hvidt og mere farvet. Om at se hinandens ligheder og kvaliteter, frem for forskelligheder og problemer. Hovedpersonen Raven undergår også noget af en forvandling gennem sit job som Sjælehenter, og lærer at tro mere på sig selv og de ting hun kan udrette. Jeg tror på at vi alle kan gøre en forskel i verden, og det prøver jeg også at få Raven til at gøre.

Hvad førte til at du blev udgivet og hvilke tanker ligger der bag?
For at tage udgangspunkt i den udgivne roman, ”De 7 synder”, så opstod den første ide til selve plottet ud fra en samtale om den kristne gud. Hvorfor er der kun én mand? Hvorfor delte han ikke lidt ud af sine kræfter? Og hvis han findes, hvorfor er vores verden så som den er i dag?

Derfra begyndte jeg at opbygge de første par kapitler, der oprindeligt indeholdt selve baggrunden for romanen. I den endelige version er det kortet ned til kun at være en prolog. Og da jeg begyndte at skrive, kom resten af ideerne meget flydende. Da jeg først havde på plads at jeg skabte syv guder i stedet for én, samt deres modsætninger, synderne, så faldt resten relativt hurtigt på plads. Af og til opstod der en ny ide, for eksempel er et helt kapitel i bogen et kapitel der aldrig burde have eksisteret. I dag er det faktisk min favorit af dem alle.

Jeg sendte det færdige manus ind til et forlag, som desværre trak i seriøst langdrag, og derfor begyndte jeg at sende videre i stedet for kun at satse på ét. Hos de to næste forlag var der stor ros, men de kunne ikke passe den ind i deres kommende udgivelsesprogram. Hos forlag nr. 4 var der derimod både stor ros og en kontrakt. Lidt over et år efter jeg sendte manus afsted til det første forlag skrev jeg under på min kontrakt og otte måneder senere udgav vi den færdige bog.

Hvilken forhindring er den største du møder, når du skriver og hvordan overkommer du den?
Med fare for at lyde lige lidt FOR rosenrød, så synes jeg faktisk at hele processen har været fantastisk, og jeg er ikke stødt på store forhindringer. Jeg elsker at skrive. At få stemmerne og ideerne i mit hoved ned på papir, se dem vokse sig til selvstændige væsner på skærmen og knytte bånd til dem. Det er en fantastisk og helt unik følelse, som jeg slet ikke kan få nok af.

Derfor må min største forhindring nok også være tid. Et ganske simpelt element som alle forfattere kender til. Og jeg kunne virkelig godt tænke mig noget mere af den. Som i ”meget mere”. Jeg har så mange ideer og ting jeg gerne vil, men kan simpelthen ikke nå det hele. Derfor har jeg virkelig måtte øve mig i at sige stop og acceptere at jeg ikke er Wonder Woman. Og dernæst at planlægge min tid. Jeg er typen der kan planlægge mig ud af nærmest alt, også skrivningen. Denne vinter er jeg begyndt at stå op en time før normalt, og skriver dér. Det fungerer rigtig godt for, og jeg er blevet meget mere produktiv.

Hvad er dit bedste råd til fremtidige forfattere inden for din genre?
Skriv! Selvom det er dårligt, så er det stadig tekst. Alt du skriver gør dig bedre, og bevarer dit flow. Hvis du først holder op med at skrive, skal du ind i rytmen hver gang du starter igen. Det er i øvrigt et råd jeg faktisk selv er virkelig dårlig til at overholde, pinligt nok.

Skriv med hjertet! Der er modefænomener i alle brancher, også i litteratur. Men hvis du skriver en bog fordi den lige nu er en populær genre, skriver du af de forkerte årsager. Du risikerer at genren er umoderne, når du engang er færdig. Og du skriver måske en genre som slet ikke er den du er bedst til.

Læs! Hvis du har bestemt dig for en genre og et nogenlunde plot, så læs en masse inden for samme genre. Find bøger som du mener ligner hvad du gerne vil skrive. Ikke for at kopiere, men for at lære. Ved at læse en masse, finder du ud af hvordan andre har håndteret genren og deres ideer. Og du kan finde ud af, hvor du kan sætte ind, for at få din bog til at skille sig ud og være sig selv, i en genre som der findes masser af bøger i.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: