Interview: Stine Dreyer

forsidebillede

Hvad har du skrevet?
Jeg har skrevet “Den forbudte bred,” (arbejdstitel) som er en fantasyroman for unge imellem 14 og 18 år. Den handler om den rebelske klanpige, Meira, på 17 år, der bliver taget til fange i en skov. Her må hun kæmpe for overlevelse sammen med de andre tilfangetagne. Ingen kan huske andet end deres fornavn. Udyrene kommer med jævne mellemrum og smadrer hele lejren og gør livet usikkert for alle. Meira og den unge mand Casner beslutter sig for at finde ud af, hvem der har taget dem. Men det er ikke kun deres fangevogtere, der har en hemmelighed. Casner er ikke en helt normal mand, viser det sig. 

Udover “Den forbudte bred” har jeg skrevet 11 andre romaner og 2 novellesamlinger. De fleste holder sig til fantasygenren, men der er også realisme i blandt. Det tog mig sytten år at få opfyldt min store drøm om at blive udgivet. Jeg skrev dagligt i de fjorten år; kun afbrudt af mit sygeplejerskestudie og to børnefødsler.

Hvem er du?
www.stinedreyer.dk

Jeg hedder Stine Dreyer og er 34 år. I det daglige arbejder jeg som sygeplejerske på et plejecenter. I min fritid er jeg sammen med min mand og døtre. Mest af alt er jeg en nørd. Litteraturnørd. Fantasynørd. Når jeg har tid i overskud, så skriver jeg.

Hvor kan man købe dit værk?
Mit værk bliver udgivet i midten af 2017, og så vil man kunne købe det i boghandlere landet rundt og låne det på biblioteket eller på Mofibo.

Hvilke gennemgående temaer beskæftiger du dig med, og hvordan påvirker det din litteratur?
Når jeg går i gang med at skrive en roman, så overvejer jeg ikke så meget hvilke temaer, der skal være de gennemgående. Jeg tror nemlig på, at fortællingen har sin helt egen agenda ,og, at temaerne vil vokse frem af sig selv, efterhånden som historien bliver nedskrevet.

I den bog jeg er ved at redigere, er de gennemgående temaer kærlighed, familie, identitet og at kæmpe for det man tror på. De temaer skal jo være med til at fastholde læserens interesse igennem bogen, og læseren skal kunne mærke, at hovedpersonen udvikler sig. De skal helst hungre efter mere for dermed at ønske at læse bogen til enden. Jeg har derfor krydret min bog med mystik. Temaerne skal helst være underliggende. De skal ikke fremturer og prakke læseren et budskab på. Læseren skal helst tænke sig selv frem til det eller de, budskaber jeg har.

Hvad førte til at du blev udgivet og hvilke tanker ligger der bag?
Hårdt arbejde, vedholdenhed og stædighed ligger bag at jeg blev antaget på et forlag. Faktisk skrev jeg “Den forbudte bred” da jeg var sytten år gammel, men igennem årene er jeg blevet ved med at redigere og finjustere og arbejde på karaktererne. Jeg tror, at min bog blev antaget, fordi den udover et spændende plot indeholder en kvalitet i den skrevne. Og fordi den er funderet i fantasygenrens traditioner, som jo er meget oppe i tiden. Jeg tror på, at læseren vil kunne spejle sig selv i hovedpersonen, Meira, med alle de vanskeligheder hun har i forhold til sin mor, i forbindelse med at turde at elske og blive elsket og så helt basalt at finde ud af, hvem hun er som menneske. Det er ikke altid så ligetil at være teenager. Måske er det derfor YA har vundet så stort indpas i vores tid?

Hvilke forhindring er den største du møder, når du skriver og hvordan overkommer du den?
Den største forhindring jeg møder, når jeg skriver, er manglen på tid. I hverdagen er der jo en masse ting der skal gøres. Der er familie, der skal elskes, og arbejde og praktiske opgaver. Jeg er et meget introvert menneske, som har brug for tid for mig selv, og heldigvis har jeg en meget forstående ægtemand. Han ved, at jeg bliver fæl at være i nærheden af, hvis jeg ikke får tid for mig selv. Jeg har ikke noget kontor, jeg kan gå ind på og lukke døren. Jeg skriver i køkkenet. Man kan sagtens træne sig selv op til at arbejde med støj og forstyrrelser i baggrunden. Man kan lære at lukke omverdenen ude. Når jeg skriver, sætter jeg mig mindre mål. Skriv et kapitel. Skriv en dialog. Beskriv en scene og rediger den indtil du er tilfreds. Delmål. Delmål og at opfylde dem, kan give dig mulighed for at krydse af og føle at dit arbejde skrider frem, selvom du ikke har al den tid, du kunne ønske dig. Det er sådan jeg arbejder, når jeg ikke er alene hjemme.

Hvad er dit bedste råd til fremtidige forfattere indenfor din genre?
Mit bedste råd er enkelt: Skriv. Øv dig. Finjuster din brødtekst, dine karakterer og handlingen. Bliv ved. Giv ikke op. Du vil hurtigt kunne se forbedringer i dine evner.

Derudover vil jeg nævne, at hvis man vil udgives, så må man også studere andres værker indenfor genren. Læs dine kollegaers arbejde. Lur dem virkemidlerne af. Hvordan har de skruet plottet sammen? Hvordan sætter man rent praktisk en dialog op? Den slags. Desuden kan man også på den måde sætte baren for, hvad det er forlagene vil have. Hvis man tilmelder sig mit nyhedsbrev på min hjemmeside, så modtager man samtidig en fil med de otte kvaliteter, jeg mener, man må stræbe efter, hvis man vil udgives. Til sidst vil jeg lige nævne stædighed og vedholdenhed. Det kan godt betale sig.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: