Hvilken dag er det nu?

Noget af det mest besværlige når man skriver en længere historie er at holde styr på, hvilken dag det er og ikke mindst hvordan timerne er forløbet. For selvom vi alle ville ønske at der var 5 fredage på en uge, så er dette ikke tilfældet. Lige ledes kan det ikke være sommer forevigt, selvom dette af mystiske årsager er tilfældet i tegnefilm. Når man skal strukturere en længere fortælling, så er der 5 spørgsmål, der kan være gode at stille sig selv, inden man kaster sig selv ud i projektet.

Hvilket år?
Dette er det letteste at tage stilling til, for der er stor forskel på om hovedpersonen befinder sig i middelalderen, krigstiden, nutiden eller om 30 år. Det er sjældent, at det konkrete årstal er nødvendigt at nævne, medmindre man har en fortælling der varer et menneskeliv, men det er alligevel en god idé at have en føling med.

Hvornår på året?
Det kan ikke sne den ene dag og være 40° C den næste, medmindre du befinder dig midt i en kaotisk post-apokalypse. Beslut dig for hvornår på året historien foregår, så du kan forholde dig til helligdage, naturen og ikke mindst vejret.

Hvilken dag?
Skriver man realisme, så er det ofte meget relevant hvornår nogen har fri og hvornår de ikke har. Selvom weekender er sjovest, så er man nødt til at overveje hverdagen og dets problemer også.

Er der et fast skema?
Hvilken dag det er, gør sig især gældende hvis du har en karakter der går i skole, har et arbejde eller anden fast ugentlig aktivitet. Særligt folkeskoler har et fast skema, hvilket man skal huske at tage højde for, hvis dette er relevant i forhold til historien. Har din karakter maddag om onsdagen eller fodbold om tirsdagen, så skal dette også huskes.

Hvor meget kan man nå på et døgn?
Selvom det ville være fedt, at være i stand til at rejse verdenen rundt og male et mesterværk på under 24 timer, så er det bare ikke muligt, medmindre man har superkræfter. Det er fristende at presse en masse aktiviteter ind om lørdagen, men man er også nødt til at tænke på realismen. Man bliver sjældent gift samme dag, som man møder hinanden. Ikke nu til dags i hvert fald.

Det kan være svært at holde styr på det hele og dertil, så er det letteste nok at finde eller selv lave en kalender for din historie, hvor man kan indtegne forskellige begivenheder mm. Når alt det med tid er på plads, så er det bare om at komme i gang med at skrive.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: