Interview: Claus Holm

I denne uge har vi endnu en forfatter i den varme stol. Denne gang er det oven i købet også en forlagsassistent. Jeg har haft fornøjelsen af at stille Claus Holm nogle spørgsmål, så det gælder om at spidse ørerne og tage det fra en erfaren mand i branchen.

Ikke-navngivet
Hvad har du skrevet?
På engelsk: “Dreams and Awakenings”, som er en novellesamling med 28 noveller, alle ret korte, og i stil med ”Twilight zone” TV serien. Altså korte, lidt sorte og dystre historier med en twist i slutningen.
“Between Above and Below”, Fire kortromaner med vidt forskellige temaer, fra engle og djævle til underjordiske bunkers og linedansere.
“Introduction to Isolation” (ebog), Flere korte Twilight zone-agtige noveller.
Udkommer snart: ”Tempus investigations”, 4 sammenhængende noveller der danner en fiktiv sæson af en TV serie.

På dansk: ”Uplink”, en science fiction roman for unge.
”De sidste kærester på månen (Novellen: ”Den perfekte partner”), novelleantologi fra Science Fiction Cirklen.
Udkommer (forhåbentlig efterår 2016) Between Above and Below på dansk.Vi har endnu ikke fundet en god dansk titel J

Hvem er du?
Jeg hedder Claus Holm og er født i 1976. Jeg er uddannet boghandler og arbejder PT som forlagsassistent. Jeg er selvlært forfatter, har skrevet siden jeg var teenager, og udgivet i de sidste 2 år. Man kan følge mig på facebook på Claus Holm hvor jeg lægger gratis historier, uddrag osv op.

Hvor kan man købe dine værker/dit værk?
De engelske bøger er til salg på amazon.com, og nu også på Saxo. De danske ligger også på Saxo, og som Ebog hos EgoLibris.com.

Hvilke gennemgående temaer beskæftiger du dig med, og hvordan påvirker det din litteratur?
Det jeg skriver mest, er det, jeg selv kalder ”Twilight zone” fiktion. Jeg holder selv meget af slutninger på historier med en twist, så det er også det, jeg skriver. Min oftest brugte tema er når noget overnaturligt eller unormalt dukker op i en helt normal sammenhæng. Min historie ”The Guardians” i ”Between Above and Below” handler fx om en engel og en djævel, som følger en helt normal dreng gennem hans liv. Historien ”Movie night” i ”Dreams and Awakenings” handler om et normalt par, der bare er nede for at leje film, men får en forskrækkelse da filmen viser dem selv! Jeg kaldte min første bog ”Dreams and Awakenings” fordi det for mig netop ofte er det, der sker i mine historier – at folk lukker øjnene op, og pludselig opdager at verden ikke er HELT så simpel som de troede…

Hvilke midler benytter du for at fastholde læseren?
Jeg tror, at en levende dialog altid vil holde en læser fast. Med levende dialoger kan man skabe gode karakterer, som læseren vil føle sig draget til at læse videre og få mere at vide. Det, som afslører mest om en karakter, er ofte den måde han eller hun taler og tænker på.

Hvad førte til at du blev udgivet og hvilke tanker ligger der bag?
Jeg var arbejdsløs i en lang periode, og begyndte at skrive i en skriveklub. Langsomt voksede min samling af noveller, og til sidst havde jeg meget store mængder af materiale, som jeg ikke måtte udgive (det må man ikke når man er på dagpenge…) Da jeg så endelig fik et løntilskudsjob, kunne jeg godt udgive, så jeg skyndte mig at udgive en masse ting. Det gjorde jeg via Amazons selvudgivelses platform Createspace.
På dansk skete udgivelsen ved at jeg deltog i en konkurrence, hvor jeg blev nummer to, og fik ”Uplink” udgivet på forlaget EgoLibris. Der er jeg så siden blevet ansat som forlagsassistent.

Hvilken forhindring er den største du møder når du skriver, og hvordan overkommer du den?
Tid, sjovt nok. For den gang jeg startede havde jeg ikke andet end tid. Men i dag, hvor jeg arbejder fuld tid, er det af og til svært at tage sig sammen når man kommer hjem og skrive en times tid. Jeg er ikke helt så god til at overkomme den som jeg gerne ville, men skriver i stedet i weekenden eller på fridage.

Den forhindring, som er NÆSTEN lige så stor, er at jeg ofte ikke ved, hvordan min historie skal slutte, når jeg starter. Jeg har næsten altid kun enten starten, eller en bestemt scene fra historien, når jeg begynder at skrive ned. Af og til sidder jeg så fast, indtil inspirationen pludselig slår til og jeg ved præcis hvordan den skal slutte. De gange det sker, tøver jeg ikke med at omtale som nogle af de bedste øjeblikke i mit liv.

Hvad er dit bedste råd til fremtidige forfattere indenfor din genre?
At indse at markedet for bøger ændrer sig voldsomt i disse år. De gamle og etablerede forlag har næsten ingen udgivelser af nye forfattere længere, og selvudgivelser bliver større og større.
Hvis du har en drøm om at udgive, så UDGIV. Det kan godt være, at du skal lægge nogle penge på disken for at få den trykt eller sat op, men når du har din bog i hånden så ER du forfatter. Så skal du bare promovere den. (og hvis du er smart vælger du et selvudgiver forlag der hjælper dig…) Det at sidde og vente på at Gyldendal ringer, det får man ikke rigtigt noget ud af i dag.
Et andet råd jeg kan give er at få nogle betalæsere – og lyt til dem. Endnu vigtigere – det skal være folk, som ikke kender dig og vil snakke dig efter munden. Det skal være folk der siger til dig ”Side 27 er noget værre møg, og her er hvad du bør skrive i stedet for!” Du lærer intet af at din mor, søster og fætter har læst bogen og siger at den er sørme god. Du skriver for dig selv når du arbejder med bogen, men når den skal ud til læserne, så skriver du for læserne. De skal jo helst have lyst at betale for den.
I den forbindelse kan jeg fortælle at jeg som sagt arbejder for et forlag som både laver selvudgivelser og mere traditionelt forlag. Vi hjælper med en masse ting, lige fra redaktionel feedback til grafisk opsætning, alt efter hvad man ønsker, og det betyder at jeg laver rigtigt mange forskellige ting. Jeg har haft fornøjelsen i mine første måneder på jobbet både at sidde som redaktør, som korrekturlæser, sparringspartner og PR & marketings medarbejder. Jeg har solgt bøger til uvillige boghandlere, lavet kataloger og salgsopstillinger. Det er virkeligt spændende arbejde.
Det at være forlagsassistent betyder jo, at forfatterne i sidste ende er vores kunder. De skal være tilfredse med mit arbejde, ellers har jeg ikke gjort det godt nok. Det betyder selvfølgelig også, at jeg læser en masse ting, som jeg ellers aldrig ville have læst, og det udvider også min egen litterære horisont. Og det kan blive mit sidste råd, som jeg faktisk har stjålet fra Stephen King: Hvis du vil skrive, så skal du både skrive meget – og læse meget.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: